Tehnologia de izolare a fațadelorpresupune efectuarea unui anumit număr de lucrări. Mai întâi specialiștii vor efectua pregătirea pereților în două etape. Prima etapă constă în înlăturarea de pe suprafețe a urmelor de vopsea veche și tot tipul de murdării sau impurități de genul mușchi, ciuperci, alge sau licheni. Lucrările de pregătire a pereților se finisează prin nivelarea suprafețelor cu lichidarea în paralel a fisurilor și găurilor mai mari.
După aceasta începe procesul de izolare propriu-zis, utilizând metoda numită „fațada umedă”.
Sistemul „fațada umedă” este utilizat pe scară largă în cadrul efectuării lucrărilor de izolare și finisare a pereților externi ai clădirilor. Însăși denumirea tehnologiei „fațada umedă” este destul de condițională, ea a apărut datorită faptului că, în timpul pregătirii de amestecuri și componente conform acestei tehnologii se utilizează apa, care se adaugă la ingredientele uscate în anumite proporții.
Montarea „fațadei umede” implică acoperirea peretelui exterior cu trei straturi principale:
Primul strat izolator este un înveliș realizat dintr-un material special, având o conductivitate termică scăzută. El este fixat pe peretele tratat în prealabil cu grund. Stratul armat este o compoziție adezivă specială, care, pentru o mai bună aderență cu suprafața, este armat cu o plasă rezistentă la medii agresive. Stratul protector-decorativ include un grund, tencuială decorativa si, eventual, vopsire sau placare a fațadelor cu lemn, materiale ceramice, plastic rezistent sau piatră.
În cazul în care compania utilizează tehnologia „fațadă umedă”, tencuiala aplicată poate fi diferită, în funcție de dorințele clientului și în conformitate cu condițiile de exploatare a clădirii în viitor. Cele mai răspândite tipuri de tencuială sunt următoarele: acrilică, minerală, pe bază de silicat, pe bază de silicon. În funcție de mărimea și modelul de granulație, stratul decorativ se împarte în următoarele tipuri: tencuială decorativă (mai mult cunoscută sub termenul de „șubă“), acoperire mozaică granulată, tencuiala decorativa „coaja de copac”, diverse acoperiri structurale. Tencuiala minerală urmează a fi acoperită ulterior cu un tip de vopsea specială care lasă peretele să „respire”, iar la utilizarea tencuielii pe bază de polimeri vopseaua sau colorantul este adăugat direct in amestec